LEZING OVER SINT MAARTEN

LEZING OVER SINT MAARTEN IN RELATIE MET ZALTBOMMEL, DE BOMMELERWAARD EN HET DORP VELDDRIEL

 

Woensdag 1 november 2017

Locatie: Dorpshuis de Boxhof

Aanvang: 20.00 uur

 

 

De toegang is GRATIS

 

Waarom hebben zoveel kerken in de Bommelerwaard Sint Maarten als schutspatroon? Niet alleen Zaltbommel, maar ook Kerkdriel en Velddriel. Ook de Hervormde kerken in Brakel, Rossum en Gameren hadden St. Martinus als schutspatroon. De Franken en missionaris Willibrordus hebben daar alles mee te maken. De Angelsaksische missionaris Willibrordus kreeg van een van de Frankische hofmeiers eind 7e eeuw het oude Romeinse Trajectum ( = Utrecht) aan de Rijn als missiestandplaats toegewezen om van daaruit de Friezen te bekeren. Een boeiende geschiedenis, die vooral voor de stad en het bisdom Utrecht belangrijk is geweest.

 

Ton van Balken, bekend als voormalig wethouder van de gemeente Zaltbommel met o.a. de portefeuille Cultuurhistorie, heeft zich verdiept in de geschiedenis van dit stukje Utrecht en in het leven van Martinus van Tours. Met vele foto´s zal hij ons in zijn presentatie meenemen naar Utrecht en Xanten maar vooral ook naar Tours, Zaltbommel, Velddriel en andere kerken in dorpen van de Bommelerwaard.

 

Lezing Sint Maarten, woensdag 1 november, dorpshuis De Boxhof, Voorstraat 71 te Velddriel, aanvang: 20.00 uur, entree: gratis

Bron: Beleef - Bommelerwaard en regio