Gemeente vervangt bomen in Zaltbommel, Kerkwijk en Nederhemert

Maandag 5 februari start de gemeente Zaltbommel met het kappen van oude populieren achter het voetbalveld in Zaltbommel en op de Brakelsestraat in Kerkwijk. Wethouder Bragt: “Het is altijd spijtig om bomen te moeten kappen, maar deze bomen zijn oud en daardoor neemt het risico dat de takken afbreken toe. Daarom moeten we het wel doen. We plaatsen tijdens de nationale Boomfeestdag op 14 maart waar het kan bomen voor terug.” Op de begraafplaats in Nederhemert-Noord haalt de gemeente een kastanjeboom weg die de kastanjebloedingsziekte heeft.

Het kappen is voor 1 maart gereed.

Achter het voetbalveld

Achter het voetbalveld bij Nivo Sparta  Van Heemstraweg west in Zaltbommel staan 18 populieren. Deze zijn inmiddels zo’n 50 jaar oud en kaprijp. De gemeente bekijkt of het mogelijk is daar nieuwe bomen terug te planten. Hiervoor overlegt zij met het Waterschap en bekijkt zij bijvoorbeeld met Liander op welke plekken kabels in de grond zitten.

 

Brakelsestraat

Op de Brakelsestraat in Kerkwijk staan veel populieren. In februari worden 160 stuks weggehaald. Vorig jaar is het eerste deel van de oude populieren vervangen. Ze gaan nu verder vanaf het gedeelte dat vorig jaar met boomplantdag opnieuw aangeplant is. Ook hier komen nieuwe populieren terug met boomplantdag. De overige bomen in de Brakelsestraat komen de komende jaren aan de beurt.

 

Nieuwe bomen tijdens Nationale Boomfeestdag

Tijdens de Nationale Boomfeestdag op 14 maart planten leerlingen van diverse basisscholen in de gemeente Zaltbommel weer nieuwe bomen op de Brakelsestraat en op andere plekken in de gemeente Zaltbommel.

 

Begraafplaats Nederhemert-Noord

Een kastanjeboom op de begraafplaats van Nederhemert-Noord is helaas aangetast door de kastanjebloedingsziekte. Dit is een bekende en beruchte ziekte bij kastanjebomen. Het wordt veroorzaakt door een bacterie. Om breuk van de takken of stam (met daarbij een risico op schade of letsel) voor te zijn, haalt de gemeente de boom weg.  Hier komt een levensboom voor terug.

 

Bron: Beleef - Bommelerwaard en regio